Начин на приготвяне
Приготвяне на крема:
Всичко без маслото се слага в тенджера и се разбива с бъркалка. Слага се на котлона и се бърка, докато се сгъсти хубаво. Сваля се от котлона и веднага се прибавя маслото. Обърква се да се разтопи. Кремът се оставя да изстине.
Приготвяне на меденките:
Всичко без брашното се смесва в купа и разбърква. Содата се гаси с оцета и се прибавя.
Постепенно се прибавя брашното и се замесва меко тесто. Тестото трябва да лепне леко.
От тестото се правят малки топчета, колкото орех - по 20 г всяко.
Меденките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се на 180 °C около 15 минути.
Меденките се оставят да изстинат малко, но да са все още топли. С остро ножче се издълбават.
Издълбаната част се смила в чопър или натрошава. След това се обърква с крема.
Меденките се пълнят с крема и се слепват. Накрая се овалват в орехи.
Готовите меденки поставете в найлончета и след това в кутия. Приберете ги и съхранявайте в хладилник, ако изобщо успеете да ги скриете от коледните гладници.