Начин на приготвяне
В купа се чукват яйцата, добавя се захарта и се разбърква добре с телена бъркалка. Следва олиото, содата, гасена в оцета, лимоновата кора, джинджифила и канелата.
Всичко се разбърква много добре. Брашното се пресява и се добавя постепенно, като вече се бърка с дървена шпатула. Когато стане невъзможно да се бърка с нея, се започва месене с ръце.
Аз използвах ръкавици. Трябва да се получи меко тесто, което не лепне по ръцете. Фурната се загрява на 180 °C. Тава се застила с хартия за печене.
От тестото се късат парчета и се оформят топчета. Големината им зависи от вас.
Подреждат се джинджифиловите сладки в тавата. Ако станат малко по-големи, отколкото искате при печене, не се тревожете. При мен също стана така, но ги изрязах с ринг и станаха с идеална кръгла форма.
Меденките трябва да се пекат до златисто.
След като сте изпекли всички меденки, ги оставете да изстинат. Смелете орехите в блендер или чопър. Изрезките от меденките също се смилат.
Слепете меденките две по две с шоколад или сладко по избор и ги оваляйте в смес о орехи и трохи от изрезките.
Да ви е сладко с моите страхотни коледни меденки!