Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса
Плоски тави покрити с хартия за печене.
Подправките за меденки, ако не се разполага с готова смес се приготвят от: канела, смляно индийско орехче, смлян бахар, смлян карамфил, няколко щипки смлян кардамон.
В голяма купа се пресява брашното, пудрата захар, прибавят се подправките и содата. Разбърква се. Прави се по средата кладенче и се изсипва затопленият мед, нарязаното на кубчета масло /маргарин и яйцата. Замесва се тесто с ръка, докато се оформи на мека топка. Покрива се с фолио и се оставя върху набрашнен плот да почине за около 10 мин.
През това време се приготвя кафявата глазура. С нея ще се намажат меденките, след като са извадени от фурната, така ще станат по-красиви, лъскави като полирано дърво.
Разбива се яйцето с вилица и се смесва с водата и какаото. Разбърква се с телена бъркалка и сместа задължително се прецежда през ситна цедка. Оставя се настрана до ползването ѝ.
Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм. или диаметър около 37/38 см. Различните коледни формички се потопяват в брашно и с тях се изрязват фигури. Подреждат се на разстояние в тавата за печене.
Пече се на 160 градуса за около 10-11 мин.
Изваждат се и още горещи се намазват посредство четка с какаовата смес, като се действа бързо и внимателно, четката да не оставя следи по повърхността на меденките. Охлаждат се напълно.
За белтъчната глазура се разбива белтъкът на гъста пяна и се прибавя предварително пресятата два пъти пудра захар. Разбива се и се прибавя лимоновият сок, като количеството се преценява, може да се добави и малко повече лимонов сок, или малко повече пудра захар.
По принцип не се разбива с миксер, за да не влиза въздух в сместа, но аз я разбих за удобство. Ако се желае да е напълно гладка сместа се прецежда през много фина цедка. Консистенцията ѝ трябва да е такава, че да оставя тънка и непрекъсваща линия и да не се разлива.
Ако се желаят различни цветове се отделя по 1 с. л. в различни купички, добавят се желаните цветове, разбърква се много хубаво, докато се уеднаквят цветовете. По време на рисуването има вероятност да започне да засъхва глазурата и да става тежка, може да се добавя по 1 ч. л. студена вода. Удобно е да се насипе в корнет от хартия и така да се полага върху бисквитата.
След като са изрисувани, меденките се оставят напълно, за да засъхне глазурата - около 1 час.
Бисквитите имат дълъг срок на годност, около 3 седмици, като се съхраняват в стъклен буркан с винт.
Не успях да направя толкова тънък корнет и я полагах с четка за рисуване, но и нямам претенции, че мога да работя с белтъчна глазура, моята е много обикновена и на места неравна. Важното е да радват децата, да им е шарено и весело.
Коментари