Начин на приготвяне
Първата стъпка в приготвянето на тези напукани сладки е да си приготвим тава, която да застелим с хартия за печене. След това си чукваме яйцата в голяма купа и добавяме захарта. Разбъркваме добре.
Сокът от портокала се изстисква в купичка и в него се гаси содата. Добавя се в купата. Добавят се бакпулверът и олиото, както и кората на портокала. Разбърква се добре.
Към сместа се добавят канелата и брашното, което е предварително пресято, като е добре да е постепенно, като се разбърква внимателно. Когато стане невъзможно да се бърка с ръце, се замесва с ръце.
Ако лепне по ръцете, не се тревожете. Тестото се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилника да стегне за един час.
След това останалата захар и пудрата захар се слагат в купички. Тестото се вади от хладилника и от него се късат малки парчета, които се оформят на сладки топчета, които се овалват първо в захар, а след това и в пудра захар.
Подреждат се в тавата на разстояние едно от друго и коледните сладки се пекат в загрята на 180 °C фурна за 10-12 минути, като е добре да ги проверявате, защото се изпичат бързо. Вкъщи ухае на портокал, канела и Коледа.
Да ви е сладко с моите напукани портокалови сладки!