Ягодови тарталети

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ягодови тарталети
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Много вкусни ягодови тарталети за вашия личен празник и за всички любими хора!"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 250 г, тип 650
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 100 г
  • яйце - 1 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • Крем пълнеж
  • маскарпоне - 200 г
  • сметана - 200 г сладкарска, течна
  • кора от лимон - от 1/2 лимон (жълтата част)
  • захар - 50 г
  • желатин - 2 листа (ако са от големите - 1 и 1/2)
  • Плодов пълнеж
  • ягоди - 250 г пресни или замразени
  • захар - 50 г
  • сок от портокал - 80 мл (прясно изцеден)
  • нишесте - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с плодовия пълнеж за тарталетите:

Сложете в касерола измитите, почистени и нарязани ягоди заедно със захарта и 60 мл от портокаловия сок.

Сложете на умерен огън и бъркайте около 10 минути.

Разтворете нишестето в останалия портокалов сок и сипете при плодовата смес. Бъркайте около 1-2 минути и дръпнете от огъня.

За тестото пресейте брашното в купа, смесете със захарта и нарежете към тях маслото на парченца. Втрийте с пръсти до образуване на трохи, след това чукнете яйцето и обединете трохите в гладка топка тесто. Ако все още е сухо, сипете малко водичка, за да омекне.

Намазнете 10 формички за тарталети (9 см диаметър). Взимайте по 50 грама от тестото, оформяте топче и го поставяйте в средата на всяка формичка. Разстилайте с пръсти по дъното и къдравите стени, за да прилепне добре и да бъде на равномерен тънък пласт.

Надупчете с вилица блатовете и ги приберете в хладилник за 30 минути или във фризер за 15 минути.

След това ги намажете с разбит белтък и изпечете в загрята на 180 °C фурна за около 15 минути. Оставете да изстинат напълно.

През това време направете крема от маскарпоне:

Сложете листата желатин в студена вода да се хидратират.

Настържете кората на половин лимон с ренде за цитруси и смесете със захарта.

Сипете сметаната в касеролка и добавете захарта с аромат на цитрус. Загрейте на умерен огън и след като се е разтопила захарта, сложете желатина (добре отцеден от водата). Температурата на течността не трябва да надвишава 80 °C, защото действието на желатина ще се неутрализира.

Разбъркайте много добре, след което сложете маскарпонето и разбийте до гладък течен крем.

Разпределете го във блатчетата за тарталети и оставете да стегнат в хладилник за минимум два часа.

Накрая сложете по две лъжици от ягодите върху всяка тарталета.

Много вкусни ягодови тарталети за вашия личен празник и за всички любими хора!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: