Начин на приготвяне
Започнете с плодовия пълнеж за тарталетите:
Сложете в касерола измитите, почистени и нарязани ягоди заедно със захарта и 60 мл от портокаловия сок.
Сложете на умерен огън и бъркайте около 10 минути.
Разтворете нишестето в останалия портокалов сок и сипете при плодовата смес. Бъркайте около 1-2 минути и дръпнете от огъня.
За тестото пресейте брашното в купа, смесете със захарта и нарежете към тях маслото на парченца. Втрийте с пръсти до образуване на трохи, след това чукнете яйцето и обединете трохите в гладка топка тесто. Ако все още е сухо, сипете малко водичка, за да омекне.
Намазнете 10 формички за тарталети (9 см диаметър). Взимайте по 50 грама от тестото, оформяте топче и го поставяйте в средата на всяка формичка. Разстилайте с пръсти по дъното и къдравите стени, за да прилепне добре и да бъде на равномерен тънък пласт.
Надупчете с вилица блатовете и ги приберете в хладилник за 30 минути или във фризер за 15 минути.
След това ги намажете с разбит белтък и изпечете в загрята на 180 °C фурна за около 15 минути. Оставете да изстинат напълно.
През това време направете крема от маскарпоне:
Сложете листата желатин в студена вода да се хидратират.
Настържете кората на половин лимон с ренде за цитруси и смесете със захарта.
Сипете сметаната в касеролка и добавете захарта с аромат на цитрус. Загрейте на умерен огън и след като се е разтопила захарта, сложете желатина (добре отцеден от водата). Температурата на течността не трябва да надвишава 80 °C, защото действието на желатина ще се неутрализира.
Разбъркайте много добре, след което сложете маскарпонето и разбийте до гладък течен крем.
Разпределете го във блатчетата за тарталети и оставете да стегнат в хладилник за минимум два часа.
Накрая сложете по две лъжици от ягодите върху всяка тарталета.
Много вкусни ягодови тарталети за вашия личен празник и за всички любими хора!