Начин на приготвяне
В купа се чуква яйцето и се разбърква с пудрата захар. Маста се разтапя в микровълновата и се добавя заедно с ванилията и олиото. Разбърква се добре.
Портокалът се изцежда в купичка, в която се добавя и содата. Разбърква се и се добавя към останалите съставки. Кората му се настъргва в купата, след което се добавя постепенно брашното, като се пресява.
Първоначално се бърка с шпатула, след което се доомесва с ръце. Трябва да се получи меко и пръхко тесто, което не лепне по ръцете. За това и брашното варира. Ако се налага, добавете още.
Тава се покрива с хартия за печене, която се намазва с олио. Фурната се включва на 180 °C. От тестото се късат топчета с големината на орех, които се подреждат в тавата на разстояние едно от друго.
След като са подредени всички масленки, с вилица се притискат леко и се оформят шарки. Маслените сладки се пекат до лек златист загар.
След като са готови, се изваждат и се оставят да се охладят. Слепват се със сладко по избор, при мен е от ягоди.
Тази рецепта за слепени сладки е за една доза, ако искате да направите повече сладки, увеличете продуктите двойно.
Вкусни маслени сладки с ягодово сладко се овалват в смлени орехи. Да ви е вкусно!