Начин на приготвяне
В купа се разбъркват мекото масло със захарта, яйцата, есенцията, сладкото от кайсии и пресятото брашно с бакпулвера.
Получава се гладко не лепкаво тесто, от което се оформят топчета с големината 28-30 г.
Една част от топчетата се сплескват между дланите и се прищипват с палеца и показалеца от двете страни.
Направих и втори вариант, в който топчетата оставих с кръгла форма.
С помощта на инструмент с объл край се прави по диагонал улей, а на облите - само отвор в средата.
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 г за 15 минути.
Готовите празнични сладки се намазват с помощта на четка със сладко от кайсии и се овалват или поръсват с кокосови стърготини - и двата вида сладки.
В еднократни пошове се сипват двата вида сладко, отрязват се връхчета и в улея и отвора на двата вида масленки се сипва, докато се запълнят отворите.
Подробности за тези маслени сладки с кайсиево сладко можете да видите в снимките.