Начин на приготвяне
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите и се измива хубаво и отвътре и отвън. Посолява се и се подправя с черния пипер. Оставя се за няколко часа в хладилник.
Лукът се запържва в загрято олио. Като поомекне, се добавя оризът (предварително хубаво измит до бистра вода), като се поизцъкли, добавяме орехите и стафидите.
Разбърква се, оставя още минутка-две на котлона и се отмества. След което се подправя с двата вида червен пипер, чубрицата, щипка канела, черен пипер и сол на вкус. Шаранът се пълни с тази смес и се зашива с игла и конец.
Дъното на тавата, в която ще се пече, се покрива с хартия за печене, която се намазва съвсем леко с олио.
Поставя се пълненият шаран върху хартията. След това се правят няколко тънки разреза с ножа и се слага в тях лимонът, нарязан на кръгчета.
Преди да го сложите във фурната, намажете го отгоре с олио и поръсете с половин лъжичка червен пипер.
Размажете хубаво и печете в предварително загрята фурна първо на 200 °C за 8 - 10 минути и след това на 170- 180 °C до готовност. Когато е готов шаранът с плънката, се изважда и се сервира нарязан на парчета.
Съвет :
За да не прегорят лимоните отгоре, може да се сложат по средата на печенето.
Стафидите за шарана можете да накиснете предварително във вода или Амарето.