Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно и го запържете. Към него добавете нарязаните гъби, сол и черен пипер. Оставете да се позапържи и добавете ориза.
След няколко минути налейте няколко лъжици вода.
След като оризът поеме течността, добавете нарязаните домати и стафидите. Разбъркайте добре и след 5-6 минути, свалете от котлона.
Почистете и измийте шарана. Напълнете го с получената плънка. Зашийте отвора на рибата.
От брашното, солта, оцета, олиото и яйцето замесете тесто. Отделете една малка част за украса, а другото разточете на кора.
Намажете я с олио и увийте шарана в нея. От останалото тесто направете люспите на рибата и поставете в тава, намазана с олио.
Намажете и шарана и печете на 200градуса, около 40 минути или до готовност.
Извадете пълнения шаран от фурната и напръскайте с малко студена вода.
Покрийте с кърпа и оставете да се охлади.
Пълненият Никулденски шаран в тесто е готов.