Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Пълнен Никулденски шаран по мъжки

Пълнен Никулденски шаран по мъжки

Пълнен Никулденски шаран по мъжки
Снимка: Юстиниян Ясенов
1 / 3
07/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Пълнен шаран по мъжки - от всичко по-много"

Необходими Продукти

  • шаран - около 2 1/2 кг
  • лук - 4 средни глави нарязан на ситно
  • орехи - 250 г начукани не много на дребно
  • стафиди - 80
  • ориз - 200 г
  • канела - 1 щипка
  • червен пипер - 4 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л
  • чубрица - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • лимони - 1
  • олио
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите и се измива хубаво и отвътре и отвън. Посолява се и се подправя с черния пипер. Оставя се за няколко часа в хладилник.

Лукът се запържва в загрято олио. Като поомекне, се добавя оризът (предварително хубаво измит до бистра вода), като се поизцъкли, добавяме орехите и стафидите.

Разбърква се, оставя още минутка-две на котлона и се отмества. След което се подправя с двата вида червен пипер, чубрицата, щипка канела, черен пипер и сол на вкус. Шаранът се пълни с тази смес и се зашива с игла и конец.

Дъното на тавата, в която ще се пече, се покрива с хартия за печене, която се намазва съвсем леко с олио.

Поставя се пълненият шаран върху хартията. След това се правят няколко тънки разреза с ножа и се слага в тях лимонът, нарязан на кръгчета.

Преди да го сложите във фурната, намажете го отгоре с олио и поръсете с половин лъжичка червен пипер.

Размажете хубаво и печете в предварително загрята фурна първо на 200 °C за 8 - 10 минути и след това на 170- 180 °C до готовност. Когато е готов шаранът с плънката, се изважда и се сервира нарязан на парчета.

Съвет :

За да не прегорят лимоните отгоре, може да се сложат по средата на печенето.

Стафидите за шарана можете да накиснете предварително във вода или Амарето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: