Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца в лучен сос по мадридски

Кюфтенца в лучен сос по мадридски

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Кюфтенца в лучен сос по мадридски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • хляб - 30 г бял
  • прясно мляко - 1/3 ч.ч.
  • кайма - 500 г телешка
  • лук - 3 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • яйца - 1 бр.
  • бяло вино - ½ ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • зехтин - 5 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • моркови - 2 бр.
  • магданоз - 10 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът се накисва в прясното мляко. Каймата се смесва със ситно нарязания чесън и една нарязана глава лук. Всичко се смесва. Добавя се яйцето, нарязаният на ситно магданоз, солта и всичко се смесва още веднъж. Сместа се оставя в хладилника.

Приготвя се сосът, като се загряват 4 супени лъжици зехтин. Останалият лук се нарязва на ситно и се задушава 10 минути при непрекъснато бъркане на среден огън. Добавят се нарязаните на ситно моркови, 2 супени лъжици брашно, всичко се разбърква и се задушава 10 минути.

Добавят се 2 чаши вода, виното и сол и се оставя на среден огън 10 минути. Разбърква се постоянно до сгъстяване. Отстранява се от котлона и се охлажда леко, след което се пасира.

От каймата се оформят кюфтенца с големината на орех, овалват се в брашно и се пържат 5 минути, като се обръщат често. Слагат се в тавичка и се заливат със соса. Пекат се 15 минути на 180 градуса. Сервират се горещи, с гарнитура от задушени картофки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: