Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Лучен сос с пиперливи кюфтенца

Лучен сос с пиперливи кюфтенца

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Лучен сос с пиперливи кюфтенца
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Грабвайте един топъл хляб и идвайте - голямо хапване и отопяване на чинии ни чака"

Необходими Продукти

  • за кюфтенцата
  • кайма - 800 г /смес/
  • лук - 1 бр. /малка главичка/
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • кориандър - 1 к.л.
  • чушки - 1 бр. суха червена
  • вода - 100 мл
  • за соса
  • лук - 1 бр. /бял/
  • червен лук - 1 бр.
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки /млечен/
  • чушки - 1 бр. червена
  • брашно - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • черен пипер - 10 бр зърна
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата заедно с лука, накълцан на ситно или настърган на едрото ренде и добавете подправките, яйцето, лютата чушка, също накълцана, и малко студена вода.

Оставете каймата за 30 минути в хладилника, а после оформете 20-на кюфтенца.

Запържете кюфтенцата в сгорещено олио да се позачервят, като се обръщат от двете страни и ги извадете в съдина.

За соса:

Сгорещете 4-5 лъжици олио в тенджера и в него пуснете да се запържат двете глави нарязан лук на полумесеци, праза на кръгчета, чесъна и моркова на кубчета. Щом стане прозрачно прибавете една нарязана червена прясна чушка.

Сипете една лъжичка брашно и една лъжица червен пипер, разбъркайте и залейте с 2 чаши студена вода. Когато сосът заври, пуснете кюфтенцата. Посолете на вкус.

Размийте доматеното пюре с една кафена чаша вода и го добавете към соса. Гответе 20-тина минути на умерен огън. Накрая поръсете с накълцания магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: