Начин на приготвяне
Всички продукти да са със стайна температура. Омесете каймата в купа с яйцето, подправките, млякото, галета, счукания чесън и ракията. Алкохолът в сместа ще попречи на кюфтетата да поемат мазнина.
Оформете кюфтенца с големината на топче за пинг понг.
Нарежете лука на дребни парчета. Виното сложете в бурканче и добавете майонезата.
Затворете капачката и енергично раздрусайте, така че да се получи хомогенна течност. Оставете настрана.
Сложете зехтина в дълбок тиган и загрейте. Запържете кюфтенцата в мазнината до златисто-кафяв цвят. Извадете и сложете върху домакинска хартия да се отцедят.
За соса ще ползваме същата мазнина, за целта обаче я прецедете през цедка, за да паднат прегорелите остатъчни парчета. Сложете само около 3 с.л. от мазнината, другата няма да ви трябва, ползвате същия тиган без да го миете.
Загрейте мазнината отново, сложете лука и пържете до златисто. Добавете лъжичка захар, разбъркайте и сипете бульона. Оставете да клокне и сипете течността от вино и майонеза, която подготвихте преди това.
Разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана. Нарежете скилидка чесън и магданоз на дребно.
Добавете сухите подправки към соса и оставете на средна температура за 10 минути.
Междувременно разбърквайте. Накрая когато течността поизври соса ще започне да се сгъстява, сложете маслото и чесъна, разбъркайте, оставете още няколко минути и щом сосът се сгъсти махнете от котлона.
Поръсете със свеж магданоз и поднесете. Кюфтенцата с разкошен лучен сос са много вкусни.
Коментари