Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Пица»Розов сос за пица, паста и печени меса

Розов сос за пица, паста и печени меса

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Розов сос за пица, паста и печени меса
Снимка: Зори
1 / 5
15/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
6
"Днес класическият розов сос е в основата на много други сосове и дипове и често се използва като сос за паста, овкусяване на пици, хамбургери, пържени картофи, чипс, салати, както и като сос за печено месо, риба или морски дарове."

Необходими Продукти

  • майонеза - 200 г, млечна
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • горчица - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • босилек - 1 щипка, сушен
  • чесън - 1 малка скилидка
  • лимон - сока от 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическият розов сос, известен още като Sauce rose, е кремообразен, леко кисел сос, който обикновено се използва във френската и италианската кухня. Обикновено се прави чрез комбиниране на доматен сос с млечна майонеза и най-често включва допълнителни съставки като горчица, чесън, лук и билки.

Предполага се, че за първи път се появява във Франция в средата на 20 век, но популярността на соса се разнесла бързо не само из цяла Франция, но и в до други части на света, включително Италия, Съединените щати и дори Южна Африка.

Днес класическият розов сос е в основата на много други сосове и дипове и често се използва като сос за паста, овкусяване на пици, хамбургери, пържени картофи, чипс, салати, както и като сос за печено месо, риба или морски дарове.

Ето и как бързо лесно да си го приготвим вкъщи:

Скилидката чесън се пресова, към нея се добавя сока на половин лимон, сол, черен пипер, сух босилек, по чаена лъжичка горчица и ябълков оцет, 200 г домашна чеснова млечна майонеза и доматеното пюре.

Всички съставки се миксират и готовият розов сос се поднася охладен в сосиера или малка купичка.

Добър апетит!

Идея: за да стане по-лек сосът, може да добавите 2-3 с.л. цедено или овче кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: