Начин на приготвяне
Класическият розов сос, известен още като Sauce rose, е кремообразен, леко кисел сос, който обикновено се използва във френската и италианската кухня. Обикновено се прави чрез комбиниране на доматен сос с млечна майонеза и най-често включва допълнителни съставки като горчица, чесън, лук и билки.
Предполага се, че за първи път се появява във Франция в средата на 20 век, но популярността на соса се разнесла бързо не само из цяла Франция, но и в до други части на света, включително Италия, Съединените щати и дори Южна Африка.
Днес класическият розов сос е в основата на много други сосове и дипове и често се използва като сос за паста, овкусяване на пици, хамбургери, пържени картофи, чипс, салати, както и като сос за печено месо, риба или морски дарове.
Ето и как бързо лесно да си го приготвим вкъщи:
Скилидката чесън се пресова, към нея се добавя сока на половин лимон, сол, черен пипер, сух босилек, по чаена лъжичка горчица и ябълков оцет, 200 г домашна чеснова млечна майонеза и доматеното пюре.
Всички съставки се миксират и готовият розов сос се поднася охладен в сосиера или малка купичка.
Добър апетит!
Идея: за да стане по-лек сосът, може да добавите 2-3 с.л. цедено или овче кисело мляко.