Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Пълнен заек с гарнитура в собствен сос

Пълнен заек с гарнитура в собствен сос

ВаняВаня
Новак
6241346
Пълнен заек с гарнитура в собствен сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Хубавите работи стават бавно, а вкусният заек - бавно и в собствен сос"

Необходими Продукти

  • заек - 1.200 кг цял
  • гъби - 350 г печурки
  • моркови - 5 - 6 бр.
  • картофи - 1.200 кг.
  • лук - 1 бр.
  • ориз - 1 к.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука и 2-3 гъби на ситно и запържете в олио. Добавете ориза и разбъркайте за минута. Посолете със сол и черен пипер на вкус. Залейте с 2 к. ч. вода. Щом оризът поеме водата, снемете от котлона.

Сложете заека в тава и го напълнете с ориза. Забодете го с клечки за зъби, за да не се отваря или го зашийте с конец. Намажете го с няколко капки олио, сол и черен пипер.

Почистете гъбите, морковите и картофите и ги нарежете на едро. Разпределете ги около заека в тавата, посолете със сол и няколко капки олио.

Залейте с 1 1/2 ч. ч. вода и покрийте със фолио, за да се задуши за около 120 мин. на 250 градуса. Махнете фолиото и запечете за 10 мин. да се получи златиста коричка.

Сервирайте с бяло вино или бира!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: