Начин на приготвяне
Трябва да се накисне заекът за едно денонощие в марината. Първо го измиваме със студена вода. Слагаме го в подходящ съд. Маринатата я правим, като в голяма тенджера сложим литър вода. Измиваме и почистваме зеленчуците. Скилидките слагаме цели, а другите на малки парчета. После прибавяме подправките. Наливаме оцета.
Разбъркваме маринатата с лъжица. Слагаме я на котлона и захлупваме с капака. Като заври намаляваме степента на котлона. Ври 8 минути след завиране. Дърпаме настрана и като изстине слагаме месото вътре. Слагаме маринатата с месото в хладилника, като я затворим с капака.
Изкисваме заека, след като е минало достатъчното време. Изкиснатият заек нарязваме на порции. Наръсват се със сол на вкус. Слагаме ги в йена или в дълбока, но не много голяма тава. Парчетата ги редим на дъното на съда. Може и на места да се застъпят. Обелваме чесъна. Скилидките ги режем по дължина на по 2-3 парчета.
Върху заека слагаме скилидките чесън, бахара и черния пипер, като ги разпределяме навсякъде да има. Обелваме лука и го нарязваме на полумесеци. Поръсваме с малко сол. Нарязваме маслото на малки парченца. Най–отгоре слагаме маслото. Поливаме с олиото и най-накрая с виното. Виното трябва да покрие продуктите.
Похлупваме с йената с капака. Печем в загрята на 200 градуса фурна. Размиваме в ½ кафена чаша топла вода 1 с.л. брашно и я слагаме в тавата към края на печенето. Пак печем до готовност. След като стане сервираме порция заешко с лук, полято със соса.