Начин на приготвяне
Тиквата се обелва, почиства се от семките и се настъргва на едро ренде.
В тенджера или касерола се разтопява половината масло и в него се задушава тиквата.
Докато тиквата се задушава, орехите се смилат с блендер. Когато омекне, тиквата се прехвърля в купа, а в касеролата се разтопява останалото масло.
Към тиквата се добавят орехите, канелата и захарта и всичко се разбърква много добре. Тава се намазва с масло, фурната се включва на 180 °C.
Пакета кори за баница се отваря, кора се маже с масло с помощта на четка и се слага от плънката. Разпределя се равномерно и се навива на руло тиквеникът. Рулото се подрежда в тавата. Така се процедира и с останалите кори.
Когато тавата се напълни, празничният тиквеник се намазва с още масло и се пече до златисто.
След като е готов, се поръсва с пудра захар и се поднася. Да ви е вкусно с моя вкусен тиквеник с много масло!