Начин на приготвяне
В купичка за супа се слага около 150 мл хладка вода. В нея се слагат маята, една супена лъжица брашно, 1/2 с.л. захар и 1/2 с.л. сол.
Разбърква се добре, докато се получи каша и се оставя за 10-15 минути на топло да се активира.
През това време в дълбока тава се сипва брашното и се прави кладенче. В него се слагат киселото мляко, яйцата и солта, като се разбърква с вилица.
След това се слага постепенно шупналата мая и се бърка първоначално с вилица, а след това се меси с ръце.
Когато тестото спре да лепне по ръцете, се премества на набрашнен плот и се меси, докато не останат никакви бучки. Слага се в купа, която е намазнена и набрашнена, и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса за един час.
През това време яйцата се разбиват с щипка сол, а към тях се добавя натрошеното сирене.
Маслото се разтопява в микровълновата. След като е втасало, тестото се слага на набрашнен плот и се разделя на четири еднакви топки. Всяка топка се размесва и с помощта на точилка се разточва на тънка кора.
Маже се с помощта на четка с масло, след това се слага от плънката. Поръсва се с пармезан.
Разпределя се равномерно навсякъде и кората се навива на руло, което се усуква. Рулото се реже на еднакви парчета, които се подреждат в предварително намазана с масло и набрашнена тава. Така се процедира и с останалите три топки.
Питката се покрива с кърпа и се оставя да втаса повторно за 1 час.
Жълтъците се разбиват и питката се маже с тях с помощта на четка. Поръсва се пормезан, както и черен и бял сусам.
Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Когато я извадите от фурната, я напръскайте с вода и я оставете да се задуши, покрита с кърпа.
Много пухкавата питка с масло и сирене е готова.