Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Пикантни сармички с кисело зеле, кайма и ориз

Пикантни сармички с кисело зеле, кайма и ориз

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
851k162844
Пикантни сармички с кисело зеле, кайма и ориз
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3
21/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
30
"Вижте как, ако направите тези пикантни зелеви сарми, на другия ден ще ядете и боб с кисело зеле"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма глава
  • кайма - 500 г
  • ориз - 150 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 3 листа
  • черен пипер - 12 бр. на зърна
  • олио - 50 мл + 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Внимателно отделям зелевите листа и изрязвам твърдата част в основата на листа.

Лука нарязвам на ситно, а моркова настъргвам на едрото ренде.

В подходяща купа слагам каймата и добавям всички съставки без дафиновите листа, зърната черен пипер и 50 мл олио.

Омесвам добре сместа и я оставям в хладилника за 2-3 часа.

В дълбока тенджера с дебело дъно слагам нарязаната на ситно сърцевина на зелката, също и накъсаните листа, от които не може да се навие сарма.

Сармите ги навиваме по стандартен начин. Подреждам ги плътно една до друга, покривам ги с няколко листа и притискам с чиния. Наливам съотношение 1:1 вода и зелева чорба, колкото да покрие чинията.

Добавям зърната черен пипер и дафиновите листа.

Слагам капака и включвам котлона на висока степен. Когато сармите започнат да врат, намалявам котлона на средно слаб огън и ги оставам да къкрят около 2 часа.

Включвам фурната да загрее до 250 °C. После подреждам зелевите сармички в тава плътно една до друга и ги заливам със соса.

Загрявам около 50 мл олио в тигана и запържвам 1 с.л. лют червен пипер. Заливам сърмите и ги слагам във фурната, да се запекат за около 30 минути или докато се зачервят.

Сармичките за Коледа са готови. Сервирам ги, когато поизстинат, но аз нямам търпение и си ги хапвам, докато са още много горещи. Това е любимото ми Коледно ястие.

Приятен апетит с тези пикантни сармички с кисело зеле, кайма и ориз

А зелето, останало на дъното на тенджерата, го прибирам в хладилника и на другия ден приготвям боб със зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: