Начин на приготвяне
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно. В тиган се загрява зехтина и наситнените зеленчуци се запържват за пет - шест минути.
Оризът се измива в цедка под течаща вода три-четири пъти. Изцеден от водата, се добавя в тигана при зеленчуците.
Запържва се, докато поеме мазнината, поръсва се с подправки в количество на вкус и се наливат две чаени чаши вода. Температурата на котлона се намалява и оризът се оставя да къкри, докато поеме водата.
Взима се лозов лист, пълни се с две супени лъжици от плънката и се завива. Така се процедира и с останалите сарми.
Нареждат се в широка тенджера с дебело дъно, върху тях се слага обърната порцеланова чиния, която да ги притиска.
Налива се гореща вода над чинията и се варят на слаб котлон около 25 минути.
Пикантните Сармички са много вкусни!
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за лозови сармички или сарми по гръцки.