Начин на приготвяне
Внимателно отделям зелевите листа и изрязвам твърдата част в основата на листа.
Лука нарязвам на ситно, а моркова настъргвам на едрото ренде.
В подходяща купа слагам каймата и добавям всички съставки без дафиновите листа, зърната черен пипер и 50 мл олио.
Омесвам добре сместа и я оставям в хладилника за 2-3 часа.
В дълбока тенджера с дебело дъно слагам нарязаната на ситно сърцевина на зелката, също и накъсаните листа, от които не може да се навие сарма.
Сармите ги навиваме по стандартен начин. Подреждам ги плътно една до друга, покривам ги с няколко листа и притискам с чиния. Наливам съотношение 1:1 вода и зелева чорба, колкото да покрие чинията.
Добавям зърната черен пипер и дафиновите листа.
Слагам капака и включвам котлона на висока степен. Когато сармите започнат да врат, намалявам котлона на средно слаб огън и ги оставам да къкрят около 2 часа.
Включвам фурната да загрее до 250 °C. После подреждам зелевите сармички в тава плътно една до друга и ги заливам със соса.
Загрявам около 50 мл олио в тигана и запържвам 1 с.л. лют червен пипер. Заливам сърмите и ги слагам във фурната, да се запекат за около 30 минути или докато се зачервят.
Сармичките за Коледа са готови. Сервирам ги, когато поизстинат, но аз нямам търпение и си ги хапвам, докато са още много горещи. Това е любимото ми Коледно ястие.
Приятен апетит с тези пикантни сармички с кисело зеле, кайма и ориз
А зелето, останало на дъното на тенджерата, го прибирам в хладилника и на другия ден приготвям боб със зеле.