Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа и се нарязва на едро. Поръсва се със сол и се намачква за да намали обема си.
В дълбока и голяма тенджера се загрява 2 с.л. олио и се добавя прясното зеле, ако е нужно на няколко части, докато омекне и се побере всичкото.
Когато омекне, се подправя с червения и черен пипер и се разбърква.
След това прибавяте и нарязаните на дребно обелени домати от консерва заедно с течността им и пуснете две листа дафинов лист.
По желание прибавете и лютите чушки. Джумерките изсипете в тенджерата при зелето.
При нужда добавете 1 чаша гореща вода. Оставете манджата първо на умерен огън, а след това на слаб огън за час. При сервиране поръсете зелето със свинско с пресен ситно нарязан магданоз.
Прясното зеле с джумерки е непретенциозна, но много вкусна гозба.