Начин на приготвяне
Отцедете гъбите от течността в консервата и ги оставете върху дебел пласт кухненска хартия да попие влагата и да се подсушат идеално.
През това време пригответе един изключително лесен и вкусен сос. За него се използва натурален ябълков сайдер от Испания, той е съвсем леко газиран, не съдържа захар и е леко кисел. В случай, че не може да намерите такъв, използвайте сухо бяло вино, вкусът ще стане малко различен, но пак е хубав.
Настържете кашкавала/сиренето на фино ренде, може да го смелите и в блендер. Подходящи сирена са Манчего, Кабралес или полузряла Гауда.
Сложете настърганото сирене в касеролка заедно със сайдера и загрейте на слаб/умерен огън до разтапянето му. Тогава налейте сметаната, овкусете със сол и пипер и гответе 20 минути при често разбъркване.
Сосът ще се сгъсти, но не твърде много. Приберете го в хладилник, там ще си стегне достатъчно.
Сега се заемете с гъбките:
Сложете ги в торбичка със 2-3 с.л. пълнозърнесто брашно и разклатете добре, за да полепне по тях. Защо ползваме пълнозърнесто, а не бяло брашно ли? Ами защото така няма да белее, а ще се слее с цвета на гъбите. Ролята му е да обере още от влагата и да не пръска при пържене.
Пригответе си две купички - в едната разбийте яйцата с малко сол, а в другата сложете галетата.
Загрейте обилно количество олио на умерен до силен огън.
Потапяйте целите гъби първо в яйце и после в галета. Може да повторите за по- дебела и плътна панировка.
Пържете гъбките до златисто за кратко. Изваждайте панираните гъби върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Набодете всяка гъбка на клечка.
Сервирайте това невероятно вкусно мезенце със приготвения сос.
Добър апетит!