Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа и се измива.
Разрязва се първоначално на две части, всяка част се разрязва на още две части.
Четвъртинките зеле се почиства от кочаните.
Настъргва се на едро ренде за зеле и се слага в купа.
Прибавя се солта и зелето се намачква, след което се оставя 10 мин.
Морковите се обелват, измиват и настъргват на едро ренде.
Целината се измива и нарязва на ситно.
След като зелето е престояло, се прибавят нарязаните моркови и целина.
Разбърква се много добре.
В отделна купа се изсипва зехтина и ябълковият оцет.
Разбърква се много добре.
Лимонът се изцежда и лимоновият сок се прибавя към зехтина.
Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
С дресинга се заливат зеленчуците и се разбърква много добре.
Салата зеле и моркови се сипва в чинии, в които ще се сервира и се украсява с маслини.
Научете също как се готви прясно зеле и какви подправки се слагат на зеле.