Начин на приготвяне
Пилето се измива и почиства. Прехвърля се в тенджера със студена вода, в която предварително сме разтворили морската сол. Водата трябва да го облива напълно. Похлупва се с капак и се оставя в хладилник за поне 8 часа. След това се измива и подсушава.
В касеролка се разтопява на слаб котлон маслото, добавя се лимоновият сок и сухи подправки на вкус (мащерка, риган, розмарин, босилек) и черен пипер и ситно смляно чили на люспи.
Пилето се намазва хубаво отвътре и отвън с маслената смес, по желание може да сложите в гръдната кухина две-три цели глави чесън и нарязан на едро морков или да ги замените с ябълки.
Сипете и малко вода в тавичката, колкото да покрие дъното, и поставете пилето в предварително загрята фурна на 225 °C за 10 минути.
След това намалете на 175 °C и печете едрото пиле, докато температурата вътре в пилето достигне 75-80 °C. От време на време поливайте с лъжица пилето с отделилия се при печенето сос.
По време на печенето на птицата може и да обърнете пилето, за да се изпече още по-бързо и равномерно.
Ако ни е останала от маслената глазура за пиле, намажете пилето с нея, след като го извадите от фурната.
Добър апетит! И няма как да е иначе с това голямо печено пиле!