Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Лесни маслинови хлебчета

Лесни маслинови хлебчета

Айлин Б.Айлин Б.
Новак
67911
Лесни маслинови хлебчета
Снимка: Айлин Б.
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Готовите лесни хлебчета с маслини могат да се консумират така или да бъдат направени като сандвич."

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • мая - 14 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • маслини - на око
  • брашно - колкото поеме (до оформяне на меко тесто)
  • олио - 1/2 ч.ч. масло
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пресяваме брашното в подходяща за месене съдина, след това си правим кладенче.

Смесваме маята със захарта, 1 с.л брашно и малко вода, до получаването на каша, и оставяме да шупне.

След това смесваме киселото мляко, содата и солта. В кладенчето чукваме яйцето, добавяме мазнината, добавяме киселото мляко със содата и оцета, малко след това шупналата мая и почистените маслини.

Омесва се меко тесто за хлебчета - за доомесване ползвам още малко олио, докато започне да се отделя от съда.

Оставям го за около час, час и половина и си правя малки топки, които също оставям да втасат повторно.

Вече втасалите хлебчета разрязвам на Х (разбира се, това е по желание) и слагам по парченце масло отгоре.

Пека содените хлебчета на 180 °C до получаването на златиста коричка.

Готовите лесни хлебчета с маслини могат да се консумират така или да бъдат направени като сандвич.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: