Начин на приготвяне
Половен портокал заделяме за украса. На останалите настъргваме кората и изстискваме сока им.
Жълтъците се разбиват със захарта на умерена степен на миксера. Към сместа се прибавя разтопеното краве масло, прясното мляко, сока от портокала, настърганата кора на портокала, солта и ванилията.
Към получената смес добавяме пресятото брашно, какаото и бакпулвера и разбиваме отново. Получената смес разпределяме равномерно в тава за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 180 °C за 30-35 минути.
Проверява се с дървена клечка дали е изпечен шоколадовият сладкиш. В купичка се начупва шоколадът и се прибавя течната сметана.
Поставя се в микровълнова фурна за до минута или на водна баня.
Щом изстине портокаловият сладкиш, се залива с глазурата и се украсява с парчетата портокал.