Начин на приготвяне
В горещата вода се поставя какаото и захарта да се разтворят. Добавя се олиото и ванилията и се разбърква добре. Сухите съставки се смесват отделно – брашното, канелата и бакпулвера.
В правоъгълна или кръгла форма се разпределя равномерно сместа. Пече се на 175 градуса 30 минути или до изваждане на суха клечка.
Когато е напълно изстинал, веган блатът се реже на подходящи триъгълници. Ако е в кръгла форма, се реже на 12 еднакви триъгълника.
При изпичане в правоъгълна тава се реже веднъж по дължина на тавата на две равни части и след това на триъгълни парчета по диагонал - като триъгълни пасти.
В суха купа се поставя белтъкът и се разбива на бяла пяна. Постепенно се добавя пудрата захар и лимоновия сок. Разбива се хубаво с миксер за 10 минути.
Сместа трябва да е гъста и като се обърне купата, да не изтече. С помощта на суха клечка за зъби изсипете няколко песъчинки от зелена сладкарска боя за оцветяване на белтъка до желаният цвят.
Напълнете получената глазура в пош или торбичка, отрежете крайчето и върху всяко триъгълно парче поставете от глазурата и пръснете шарени бонбони.
Може да закрепите от долната страна на всяко парче част от солета или дървена клечка - все едно веган коледните елхички имат пънче.