Начин на приготвяне
Четири от белтъците се разбиват на мека, пухкава пяна, а не на твърд сняг. Отделят се настрана. В друга купа се смесват жълтъците с цялото яйце и захарта до пухкав крем.
Двата вида сода се погасят в млякото и след това се прибавят към сместа с жълтъците заедно с кората от лимон, разбърква се добре и след това се добавя на струйка олиото.
До тук сте работили с миксер и сега е време да смените приставката му с такава за тесто и да действате на ниска скорост, като към сместа първо добавите половината пресято брашно и белтъците.
Когато сместа го поеме, постепенно добавяйте останалото пресято брашно до получаване на подходящо за месене на ръка тесто. Прехвърляте на набръшнен плот и месите до гладко и не лепнещо тесто.
Готовото тесто се увива в стреч фолио и се мушва в плик или торба и оставя на стайна температура да престои през нощта.
На другата сутрин разделяте тестото на две за да точите по лесно корите . Дебелината им да е около 3-4 мм.
Тук мога да отбележа, че не направих всички курабийки на елхички, а си оставих и доста единични. Тях при желание можете да глазирате с шоколад. Аз си ги оставих така.
Печете еднакви по размер звезди в една тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса с включени горен и дорен реотан на средна решетка. Така стават за около 8-9 минути.
За да постигнете елхичка, слепвате от голяма към малка звездичка с мармалад и накрая поръсвате с пудра захар. Радват окото и са страшно вкусни!