Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Италиански пай със смокини

Италиански пай със смокини

редакция:
IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Италиански пай със смокини
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Вкусен и ароматен е този пай, изяждаме го за много кратко време!"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • масло - 100 г
  • лимонова кора - на 1 лимон, настъргана, био
  • сол - 1 щипка
  • смокини - 600 г до 800 г (пресни или замразени)
  • бисквити - 50 г или амарети или бишкоти
  • тръстикова захар - 80 г
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • какао - 1 супена лъжица, на прах
  • орехови ядки - 50 г
  • пудра захар - на вкус за поръсване
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • яйца - 2 бр.
  • ванилова захар - 1 пакетче (8 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото нещо, което трябва да направите, е да подготвите пълнежа за вашия плодов пай.

След това измитите и разполовени смокини се слагат в тенджера със захарта лимоновият сок и се варят около 10 минути. След това добавяме смлените бисквитки (амарети или бишкоти) и орехите( или бадеми). Можете да използвате само ядки или само бисквитки в рецептата. Аз избрах да ги комбинирам за по-богата консистенция.

В края на готвенето добавяме лимоновата кора или портокалова кора каквато ви харесва.

Оставете да изстине и през това време пригответе бисквитеното тесто.

Изсипете брашното и маслото в купа и започнете да месите.

Добавете захарта, бакпулвера и ваниловата захар и продължете да бъркате.

Накрая се добавят яйцата и солта и се работи до получаване на топка, която оставяме в хладилника за 1 час.

След като изтече времето за почивка, разточваме тестото и редим форма с диаметър 24 см, намазана и набрашнена и изсипваме сместа от смокини, украсяваме сладкия пай с класическите ленти и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.

Какво да кажа, вкусен и ароматен е този италиански пай със смокини! Изяждаме го за много кратко време. Допълнителната нотка на орехите (бадемите ) придава още повече вкус на пая. Опитайте и ми кажете в коментарите дали ви е харесало. Насладете се!

В сезона на смокините опитайте непременно и нашето разкошно сладко от смокини и прочетете за какво са полезни смокините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Точно, не е написано колко масло, слага ли се вода при варенето на смокините, колко и къде се слага какао, колко захар има в тестото. И за лентите е добре на напишете, че се отделят от цялата топка тесто
28.08.2024 08:56
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Здравейте, не сте написали колко масло и захар са необходими за тестото? Много объркващо... моля редактирайте, защото изглежда супер рецепта!
22.08.2024 19:20
1
Покажи всички подкоментари