Начин на приготвяне
Ще подготвим продуктите според списъка. Счупете яйцето и го разбийте с вилица. В брашното направете кратерче и изсипете яйцето. Разбъркайте. Изсипете захарта.
За тези, които обичат по-сладки сладкиши, увеличете количеството захар до 5 супени лъжици. Изсипете топло мляко в брашното.
Омесете меко тесто. Оставете за около час, за да втаса.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади.
След като тестото втаса, направете дупка в средата и добавете маслото. Омесете тестото отново и го оставете да втаса за около 15-20 минути.
Нарежете смокините на малки парченца.
Разделете тестото на топчетачета /около 15 бр./. Тестените топчета трябва да запълнят формата, размерът на парчетата тесто зависи от диаметъра на формата.
Поставете парче смокиня във всяко топче и ги оформете отново.
Направете карамеления сос, като комбинирате кафявата захар, мед и маслото /масло – 50 г., мед – 1 с.л. и кафява захар – 100 г./.
Разтопете маслото и захарта, загрейте до появата на мехурчета. Изсипете карамела в намазнена форма. Наредете тестените топчета със смокини. Притиснете топчетата, оформете платформата - основата на пая.
Оставете пая отново да престои 15-20 минути. Загрейте фурната до 200 ° C. Печете 20 минути, намалете градусите до 180 ° C и печете още 8-10 минути. Извадете и веднага обърнете пая.
Съветвам ви незабавно да измиете формата.
Разбийте сметаната за около 1 минута. Добавете пудрата захар и доразбийте. Разбийте отделно маскарпонето.
Към маскарпонето прибавете сметаната и разбъркайте на най-ниска скорост или просто с шпатула.
Охладения пай гарнирайте с крем и парченца смокини.
Приятен апетит!