Начин на приготвяне
Първото нещо, което трябва да направите, е да подготвите пълнежа за вашия плодов пай.
След това измитите и разполовени смокини се слагат в тенджера със захарта лимоновият сок и се варят около 10 минути. След това добавяме смлените бисквитки (амарети или бишкоти) и орехите( или бадеми). Можете да използвате само ядки или само бисквитки в рецептата. Аз избрах да ги комбинирам за по-богата консистенция.
В края на готвенето добавяме лимоновата кора или портокалова кора каквато ви харесва.
Оставете да изстине и през това време пригответе бисквитеното тесто.
Изсипете брашното и маслото в купа и започнете да месите.
Добавете захарта, бакпулвера и ваниловата захар и продължете да бъркате.
Накрая се добавят яйцата и солта и се работи до получаване на топка, която оставяме в хладилника за 1 час.
След като изтече времето за почивка, разточваме тестото и редим форма с диаметър 24 см, намазана и набрашнена и изсипваме сместа от смокини, украсяваме сладкия пай с класическите ленти и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
Какво да кажа, вкусен и ароматен е този италиански пай със смокини! Изяждаме го за много кратко време. Допълнителната нотка на орехите (бадемите ) придава още повече вкус на пая. Опитайте и ми кажете в коментарите дали ви е харесало. Насладете се!
В сезона на смокините опитайте непременно и нашето разкошно сладко от смокини и прочетете за какво са полезни смокините.
Коментари