Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Италиански пай с артишок

Италиански пай с артишок

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Италиански пай с артишок1 / 2
07/02/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 2 ч.ч., (300 г)
  • сол - ½ ч.л.
  • масло - ½ ч.ч. (125 г), на парченца
  • вода - 4 - 6 с.л., ледена
  • жълтъци - 2 бр.
  • Плънка
  • галета - 2 с.л.
  • артишок - 4 бр.
  • магданоз - 2 с.л., на ситно
  • чесън - 1 скилидка, на ситно
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пармезан - 4 с.л.
  • масло - 2 с.л., разтопено
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и солта се пресяват. Използва се блендер, за да се разбие и втрие маслото, докато сместа заприлича на трохи. Добавят се вода и жълтъците.

Меси се бързо, за да се получи твърдо тесто. Трохите се събират и се оформят на топка. Увиват се в найлон и се изстудяват в хладилника за 1 час.

Фурната се загрява предварително до 190 градуса. Тестото се разделя на две части (едната да е по-голяма от другата) и се разточва върху набрашнен плот на кори, според формата на печене. По-голямото парче се разстила върху дъното и стените на формата, като краищата покриват стените. Надупчва се повърхността с вилица.

Плънка: Стъблата на артишока се подрязват. Режи се 1/3 от върха на артишока. Отстраняват се твърдите външни листа. Разрязват се на половинки и се отстраняват всички мъхести сърцевини на артишока. Реже се на клиновидни парчета. Запарват се около 15 мин., докато омекнат.

Артишокът се смесва с магданозът, чесънът, солта и пармезанът. Поръсва се с маслото и зехтинът. Разпределя се равномерно по тестената повърхност. Покрива се втората половина. Паят се затваря като се прегънат краищата на корите навътре. Дупчи се с вилица. Пече се около 35-45 мин. до златистокафяво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: