Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер тесто»Бутер сладкиши»Португалски бутер сладкишчета с крем (Pastéis de nata)

Португалски бутер сладкишчета с крем (Pastéis de nata)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Португалски бутер сладкишчета с крем (Pastéis de nata)
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Прочутите Пастейш де ната Pastéis de nata са едни страхотни и лесни португалски слакишчета от бутер тесто и крем, в който задължително трябва да има сметана и жълтици."

Необходими Продукти

  • бутер тесто - 275 г
  • пудра захар - за поръсване (по желание)
  • краве масло - 1 с.л.
  • Крем
  • сметана - 250 мл. течна, сладкарска
  • прясно мляко - 250 мл.
  • жълтици - 4 бр.
  • брашно - 20 г
  • нишесте - 20 г
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 прахче (или пакетче ванилова захар)
  • канела - 1 пръчка
  • лимонова кора - 4 ивици (без бели части)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прочутите Пастейш де ната (Pastéis de nata) са едни страхотни и лесни португалски слакишчета от бутер тесто и крем, в който задължително трябва да има сметана и жълтици.

Ето и как да приготвите португалското изкушение:

Разстелете бутер тестото и изрежете от него 12 кръгчета с диаметър 8-9 см.

Намазнете с меко масло 12 форми за мъфини и във всяко гнездо сложете по едно кръгче тесто, което да прилепне по дъното и стените. Надупчете на места с вилица, за да излезе излишния въздух, но без да правите големи дупки.

Приберете в хладилник докато правите крема.

За лимоновия крем загрейте млякото със сметаната, захарта, ванилията, канелата и лимоновите кори. Сместа не трябва да завира.

Дръпнете от огъня и оставете за 5 минути, след това сипете жълтъците, разбити със брашното, нишестето и още малко мляко за разреждане.

Сипете към топлата смес, като предварително сте извадили канелата и лимоновите кори.

Разбийте със телена бъркалка и върнете на огъня. Гответе около 6 минути на 90-100 градуса. Ако опитате крема на този етап, той все още има вкус на сурово брашно, но така трябва да е, защото тепърва ще се пече във фурната.

Вече трябва да се е сгъстил, но ако вашият крем се оказва все още рядък, варете още малко време или добавете още малко брашно или нишесте разтворено в мляко. Ако пък крема стане гъст, винаги може да добавите сметана или мляко и да разбиете добре на котлона.

По желание към крема може да се сложи и малко масълце накрая.

Разпределете в кошничките и печете на 200 градуса до хубав загар. Отгоре трябва да хване коричка.

Оставете бутер сладкишчетата да изстинат и ги поднесете поръсени с пудра захар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: