Начин на приготвяне
В подходящ съд се разбъркват 50 мл топло прясно мляко, сухата мая и 1 с.л. захар. Съдът се покрива и се оставя маята да се активира.
Локумът се нарязва на ситни кубчета и всяко се овалва в пудра захар, за да не лепне.
Стафидите се прехвърлят в чаша и към тях се сипва ваниловата есенция, разбъркват се и се оставят настрана да набъбнат.
С миксер се разбиват 3 яйца и се постепенно се добавя 220 г. захар, 90 мл прясно мляко и кората от 1 лимон.
Смесват се 60 г разтопено краве масло и 60 мл олио. Не трябва да е много гореща сместа, а само затоплена. Налива се 2/3 от мазнината при яйцата и сместа се разбърква.
Пресява се 2-3 пъти 550 г брашно и към него се добавя една щипка сол.
Съставките за козунака се прехвърлят в хлебопекарната, като се спазва следната последователност:
първо се налива течната яйчна смес, след това млякото с активираната мая и най-накрая се добавя и брашното.
Хлебопекарната се пуска на програма месене - общо 3 пъти за по 25 - 30 минути, като по време на месенето постепенно с помощта на лъжица се сипва и остатъка от затоплената мазнина.
Тестото се изважда от хлебопекарната и се разделя на три равни части и всяко се разточва с намаслени ръце на правоъгълна форма. Поръсва се със стафидите и локумчетата и се завива на руло, а трите рула се оплитат заедно на козуначена плитка.
Тавата за печене се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина.
Козунакът от хлебопекарната се прехвърля в тавичката и се оставя да втаса за поне 1 час във фурната на 25-30 градуса, докато удвои обема си.
Разбива се 1 яйце със 1 с.л. прясно мляко и със сместа се намазва козунака, поръсва се с кристална захар и пече 15 минути на 160 градуса, а след това се покрива с алуминиево фолио и се пече до готовност за още поне 35 минути.
Готовият изпечен козунак с локум и стафиди, замесен в хлебопекарна се изважда от тавичката заедно с хартията за печене и се оставя върху решетка, докато се охлади напълно.
След това се съхранява в плик, за да остане мекичък.
Да ви е сладко!