Начин на приготвяне
В зехтин се задушава лука за 3-4 минути, добавя се оризът, без да се мие, и веднага се добавя виното, когато поеме виното, започва да се добавя горещият бульон. Бульонът се добавя на порции по 200 мл с леко бъркане, докато се поеме от ориза.
За около 15-20 мин се добавя толкова бульон, колкото е необходимо, оризът трябва да е сготвен на 80%, тоест по средата зърната трябва да са леко твърди. Накрая се слага маслото и се маха от котлона. Оризът, докато е горещ, се разстила на голяма тава, дебелината трябва да е 1 см.
Посолява се и се наръсва с настърган пармезан и се оставя да изстине - може и за цяла вечер в хладилник. Прави се сос Болонезе по следния начин:
В зехтин се задушават лук, морков и селъри за няколко минути, добавя се кайма и с помощта на дървена шпатула се разделя на малки парченца по време на задушаването, след 7-8 минути добавяме чаша червено вино, сол, черен пипер.
Когато виното се изпари, се добавят пасираните домати и на слаб огън се готви за 3-4 часа, при необходимост се долива вода. 20 минути преди да е готов сосът, се добавя и грахът. Оставя се да изстине. Оризът се нарязва на големи квадрати 8x8см.
Внимателно се взима един квадрат от ориза и се слага в мокра ръка, по-средата се слага 1 лъжица сос Болонезе и едно кубче моцарела (1x1 см), завива се от ръбовете навътре и се оформя голяма топка с размерите на среден портокал.
Така приготвените топки се слагат в хладилник за 1-2 часа, за да стегнат. Топките след охлаждане трябва да са добре оформени и да не се разпадат, овалват се в брашно, внимателно се потапят в разбитите яйца и накрая се овалват в панко галета (може и в обикновена галета).
Пържат се апетитните аранчини в голямо количество мазнина до оранжев цвят.
Сервират се Аранчини Болонезе със сос Маринара.
Сосът Маринара се прави, като в зехтин се задушават лук, чесън, пасирани домати, бяло вино и босилек (ако е пресен, се слага накрая), на слаб огън се готви за около час.