Аранчини Болонезе

MilenMilen
Новак
111302988
Аранчини Болонезе
Снимка: Milen
1 / 3
22/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
300 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
330 мин.
Порции
8
"Апетитните аранчини се пържат до хрупкава и златиста коричка и се сервират със сос Маринара."

Необходими Продукти

  • За ориза
  • ориз арборио - 500 г
  • лук - 1 глава
  • масло - 100 г
  • домашен бульон - 1.2 л
  • зехтин - екстра върджин
  • бяло вино - 200 мл
  • пармезан - 150 г
  • сол
  • За соса Болонезе
  • телешка кайма - 500 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • селъри - 1 стрък
  • червено вино - 200 мл
  • домати - 2 бр. x 400 г консерва цели белени
  • грах - 200 г замразен
  • зехтин - екстра върджин
  • сол
  • черен пипер
  • За соса Маринара
  • домати - 1 бр.x 400 г консерва цели белени
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - екстра върджин
  • сол
  • черен пипер
  • босилек
  • За панирането и пълнежа
  • моцарела - отлежала или кашкавал
  • брашно - 1 ч.ч.
  • панко галета - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В зехтин се задушава лука за 3-4 минути, добавя се оризът, без да се мие, и веднага се добавя виното, когато поеме виното, започва да се добавя горещият бульон. Бульонът се добавя на порции по 200 мл с леко бъркане, докато се поеме от ориза.

За около 15-20 мин се добавя толкова бульон, колкото е необходимо, оризът трябва да е сготвен на 80%, тоест по средата зърната трябва да са леко твърди. Накрая се слага маслото и се маха от котлона. Оризът, докато е горещ, се разстила на голяма тава, дебелината трябва да е 1 см.

Посолява се и се наръсва с настърган пармезан и се оставя да изстине - може и за цяла вечер в хладилник. Прави се сос Болонезе по следния начин:

В зехтин се задушават лук, морков и селъри за няколко минути, добавя се кайма и с помощта на дървена шпатула се разделя на малки парченца по време на задушаването, след 7-8 минути добавяме чаша червено вино, сол, черен пипер.

Когато виното се изпари, се добавят пасираните домати и на слаб огън се готви за 3-4 часа, при необходимост се долива вода. 20 минути преди да е готов сосът, се добавя и грахът. Оставя се да изстине. Оризът се нарязва на големи квадрати 8x8см.

Внимателно се взима един квадрат от ориза и се слага в мокра ръка, по-средата се слага 1 лъжица сос Болонезе и едно кубче моцарела (1x1 см), завива се от ръбовете навътре и се оформя голяма топка с размерите на среден портокал.

Така приготвените топки се слагат в хладилник за 1-2 часа, за да стегнат. Топките след охлаждане трябва да са добре оформени и да не се разпадат, овалват се в брашно, внимателно се потапят в разбитите яйца и накрая се овалват в панко галета (може и в обикновена галета).

Пържат се апетитните аранчини в голямо количество мазнина до оранжев цвят.

Сервират се Аранчини Болонезе със сос Маринара.

Сосът Маринара се прави, като в зехтин се задушават лук, чесън, пасирани домати, бяло вино и босилек (ако е пресен, се слага накрая), на слаб огън се готви за около час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: