Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен кекс»Бъркан солен кекс със спанак

Бъркан солен кекс със спанак

Бъркан солен кекс със спанак
Снимка: Виктория Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Бъркан солен кекс със спанак се приготвя лесно и е много вкусен, което го прави страхотно начало на деня."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 500 г
  • сода бикарбонат - 1 ч л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • спанак - 100 г
  • салам - 100 г пресен
  • маслини - 50 г
  • моцарелки - 7 бр. мини
  • брашно - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът се измива и оставя, да се отцеди.

В голяма купа се чукват яйцата. Разбиват се с телена бъркалка.

Добавят се киселото мляко, солта и содата бикарбонат. Отново се разбива. Добавя се олиото и внимателно се разбърква.

Брашното се пресява и се добавя постепенно, като непрекъснато се разбърква.

Пресният салам се нарязва на кубченца. Маслините се нарязват на плумесеци, които се отстраняват от костилките. Спанакът се нарязва на лентички. Мини моцарелките се разрязват на две през средата.

Саламът, маслините, спанакът и мицарелите се добавят в сместа. Разбърква се.

Подготвя се голяма продълговата форма за кекс. Намазва се с олио.

Поръсва се с брашно и с потупване се разпределя върху всички стени и дъното. Ако остане малко брашно, се изсипва в сместа за соления кекс и отново се разбърква.

Слага се брашно за по-лесно изкарване на бъркания солен кекс със спанак от формата. Готовата смес се изсипва в подготвената форма.

Пече се соленият кекс със салам предварително загрята на 200 °C фурна за 45-50 минути. Проверява се готовността с дървена клечка.

Соленият кекс със спанак се приготвя лесно и е много вкусен, което го прави страхотно начало на деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: