Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Еклери»Неустоими дзеполе ди Сан Джузепе

Неустоими дзеполе ди Сан Джузепе

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Неустоими дзеполе ди Сан Джузепе
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
7
"Пържените дзеполе са богат сладкиш с история, датираща от повече от хиляда години."

Необходими Продукти

  • вода - 125 мл
  • краве масло - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 100 г
  • захар - 15 г гранулирана
  • яйца - 150 г (3 яйца)
  • крем
  • мляко - 300 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • царевично нишесте - 25 г
  • захар - 75 г
  • черни череши - амарене в сироп
  • лимонова кора
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пържените дзеполе (Zeppole di San Giuseppe) са богат сладкиш с история, датираща от повече от хиляда години. Името им произхожда от библейската история за бягството на Светото семейство в Египет, когато се казва, че Йосиф се насочил към правенето и продажбата на пържени сладкиши и пържени изделия, за да издържа семейството си.

В чест на Св. Йосиф, пържените дзеполи сега обикновено се свързват с Деня на Св. Йосиф и Деня на бащата в цяла Италия - Zeppole di San Giuseppe са разкошни. Правят се с брашно, захар, яйца и масло и се гарнират с крем, пудра захар и сиропирани череши.

Те могат да бъдат пържени, както по традиционния начин, или печени. В тази рецепта ги приготвяме в първия вариант, който включва предварително печене във фурна и последващо пържене.

Основен аспект, който трябва да се вземе под внимание, е температурата на олиото, която никога не трябва да надвишава 170°C, в противен случай еклерът ще остане суров отвътре и няма да набъбне правилно.

Първо си пригответе крема, покрийте го със стреч фолио и го оставете да изстине. Ще трябва да загреете млякото и сметаната (или само млякото) в тенджера заедно със шушулката ванилия и семената, които сте извадили с малък нож.

Когато заври, изключете и оставете настрана, за да се затопли. В малка купа леко разбийте жълтъците и изсипете кристалната захар, след това разбъркайте, за да комбинирате съставките, след това добавете царевичното нишесте и разбъркайте добре.

Извадете шушулката ванилия, налейте малко мляко в купата с яйцата, захарта и нишестето, за да се разтвори сместа, разбъркайте, преди да добавите всичко в тенджерата с млякото.

Включете на слаб огън и бъркайте непрекъснато с бъркалка до сгъстяване на крема. Ще отнеме около 10 минути.

След готовност можете да поставите крема за еклери в плитка купа и да я покриете със стреч фолио. Оставете да се охлади до стайна температура и след това в хладилника. След като се охлади, можете да го прехвърлите в торбичка за еднократна употреба със звездообразна дюза.

В тенджера сложете водата да заври заедно с маслото, захарта и солта. Извадете от котлона и добавете наведнъж пресятото брашно, като разбърквате с бъркалка.

Поставете тенджерата отново на котлона и гответе, като разбърквате непрекъснато, за да изсъхне масата. Когато се отлепи от стените, ще започне да цвърчи и на дъното на съда ще се появи лек бял воал, ще е готово. Оставете да изстине.

Прехвърлете го в планетарния миксер и постепенно включете едно по едно яйцата.

Загрейте фурната на 200°C. Когато сместа стане лъскава, гладка и лепкава, падаща на панделка, я прехвърлете в сладкарски пош с накрайник звезда 15 мм.

Върху тава, покрита с хартия за печене, наредете мини еклерите, като оформите две застъпващи се корони, като ги разпределите на подходящо разстояние.

Печете ги, първо, във фурната, докато се отделят от хартията за печене, след което веднага ги потопете в олио на 170°C до златисто, като ги обръщате от двете страни.

Отцедете пържени еклери отцедете с решетъчна лъжица и ги оставете да изсъхнат върху кухненска хартия. Поставете обилна купичка яйчен крем върху всяка и завършете, като поръсете с пудра захар и допълнете с череша в сироп в центъра.

Еклерите San Giuseppe са готови за сервиране. Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: