Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Класически Банофи Пай

Класически Банофи Пай

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Класически Банофи Пай
Снимка: Juliya
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Класическият Банофи Пай е много вкусен..."

Необходими Продукти

  • брашно - 130 г
  • пудра захар - 40 г
  • сол - щипка
  • краве масло - 70 г + 60 г
  • жълтък - 1 бр.
  • заквасена сметана - 1 с.л.
  • захар - 200 г
  • вода - 50 мл
  • сладкарска сметана - 100 г + 200 г
  • банани - 2 бр.
  • какао - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното, пудрата захар и щипка сол.

Добавете 70 г нарязано на кубчета студено масло и разтрийте с ръце, докато се получат трохи.

Прибавете жълтъка и 1 с.л. заквасена сметана и съберете тестото на топка.

Разточете тестото, поставете го във формата с диаметър 20-22 см и приберете в хладилника.

В тенджера с дебело дъно разбъркайте захарта с водата и сложете на среден огън.

Гответе, без да бъркате, около 15-20 минути, докато захарта се стопи и придобие златист цвят.

През това време загрейте 100 г сладкарска сметана.

Свалете тенджерата от котлона, добавете 60 г масло и разбъркайте.

След това сипете загрятата сметана и бъркайте, докато се получи еднородна гладка консистенция.

Прецедете карамела, покрийте го с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади до стайна температура.

Загрейте фурна на 190°С, извадете тестото от хладилника, изпечете го за около 20 минути до златист цвят и оставете да изстине.

Излейте карамела върху изпечената основа от тесто, покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за цяла нощ.

Разполовете бананите по дължина и ги подредете отгоре.

Разбийте 200 г студена сладкарска сметана.

Разпределете 2-3 с.л. върху бананите.

Прехвърлете останалата сметана в пош и украсете отгоре банановия пай.

Поръсете готовия Банофи пай с какао и го приберете за няколко часа в хладилника.

Класическият Банофи Пай е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: