Начин на приготвяне
За това пиле по китайска рецепта месото се нарязва на хапки с размер 2x2x3 см и се маринова за 30 мин, като се разбърка много добре в белтък, сол, черен пипер, царевично нишесте и 50 мл. олио.
Фъстъците се накисват във вода за 30 мин. Нарязва се пресният лук през 2 см, чесъна на филийки, лютата чушка на ситно.
В 500 мл олио с температура 180 °C слагаме пилето парче по парче и пържим за 2-3 мин, докато цветът се промени съвсем леко на места до светло оранжев.
Пилето се пържи на два пъти, първо половината и след загряване на олиото до 180 °C и втората половина, изцежда се от мазнината и се слага настрани.
Изцедените фъстъци се пържат за 2 мин след пилето, прецеждат се и се слагат при пилето. Мазнината се прецежда и малка част се връща в уока.
Слагаме пресния лук и лютата чушка и запържваме, докато леко се карамелизират, добавяме чесъна и след 1 мин връщаме пилето и фъстъците и добавяме захарта и глутамата, накрая добавяме соевия сос, хойсин соса, оризовия оцет и виното Шао Хсинг.
С бъркане запържваме за 2 мин, докато течността се изпари и пилето стане лъскаво. Сервираме с варен ориз басмати или върху тортила питки. В оригиналната рецепта се използват 3-4 сушени люти червени чушки които замених с 1 голяма прясна зелена люта чушка.
Ако не обичате люто, може и без чушка да се сготви пиле с фъстъци в сладко кисел сос Кунг Пао.