Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова супа»Холандска грахова супа (erwtensoep)

Холандска грахова супа (erwtensoep)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Холандска грахова супа (erwtensoep)
Снимка: Зори
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Сервирайте холандската грахова супа с малко ръжен хляб."

Необходими Продукти

  • грах - 500 г
  • пушена наденица - 275 г
  • праз - 1 стрък
  • олио - 3 с.л.
  • целина - 250 г
  • моркови - 1 бр.
  • картофи - 1 бр. (250 г)
  • вода - 2 л
  • телешки бульон - 2 кубчета
  • бекон - 300 г
  • дафинов лист - 2 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • целина и магданоз - няколко свежи стръка (25 г)
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджерка запържете в олиото нарязаната на колелца пушена наденица за няколко минути само колкото леко да се зачерви и я извадете.

В същата мазнина добавете нарязания на кръгчета праз, посолете и разбъркайте и след няколко минути добавете нарязаните на кубчета зеленчуци (целина, морков, картоф) и накрая граха. Налейте гореща вода и кубчетата бульон, пуснете дафиновите листа и нарязания на едри парчета бекон.

Оставете холандската супа да ври на умерен котлон около час, като периодично разбърквате.

Ще забележите, че граха започва да се разпада и се образува зелена маса. Разбъркайте добре няколко пъти, за да ускорите този процес. Добавете пушената наденица в супата и оставете да покъкри с нея още няколко минути.

Подправете граховата супа с малко сол и черен пипер ако е необходимо.

Накрая поръсете със ситно скълцан магданоз и листа целина.

Сервирайте холандската грахова супа (erwtensoep) с малко ръжен хляб.

Забележка: Супата често е по-гъста и дори по-вкусна на следващия ден, но трябва да бъде съхранявана в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: