Начин на приготвяне
Петмез може да се приготви от всякакви плодове. Моята баба правеше навремето петмез от дюли, от грозде, от ябълки. Това е рецептата, както я знам от нея.
Половината ябълки се нарязват на кубчета и се заливат с вода, да ги покрие. След като се сварят, полученият сок се прецежда през тензух, гъста марля, ситна цедка.
Към него се добавя сокът на второто кило ябълки. Зависимост от сорта ще се получи различно количество, затова мерките са относителни.
След това се добавя килограм захар.
Вари се в широк съд на силен огън до гъстотата на мед. Варенето е дълго.
Пет минути преди края му добавяме лимонена киселина.
Готовият петмез от ябълки наливаме в буркани и затваряме топли, обръщаме върху капаците до пълно охлаждане.
Баба ми ползваше петмез в чая и аз предимно така го употребявам.