Петмез

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Петмез1 / 2
20/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
25

Необходими Продукти

  • тиква - 2 кг белена
  • захар - 1 кг
  • вода - 2 л
  • вар - 200 г гасена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се нарязва на кубчета. Приготвя се варна вода, като варта се смесва с водата, леко се разбърква, оставя се за 3 часа да се утаи и внимателно се прецежда, за да бъде напълно бистра.

В тази вода се накисва тиквата. Оставя се за 4 часа. След това парченцата се вадят и много добре се измиват под течаща вода. Захарта се загрява на бавен огън и когато започне леко да се карамелизира, се разбърква и се добавя по малко водата при непрекъснато бъркане.

Добавя се тиквата и сместа къкри на бавен огън, докато не се сгъсти, а парченцата тиква не станат напълно меки. Вади се и се разпределя в сухи чисти буркани, които се затварят и се оставят да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: