Начин на приготвяне
Първата стъпка от рецепта е да извадим замразените череши от фризера половин час преди ползване, да се отпуснат. След това ги заливаме с коняка, моят е български, Слънчев бряг, но може с всякакъв. Оставяме ги така докато подготвим сместа за сладкиша. Ето как!
Яйцата със захарта се разбиват хубаво, може да използвате миксер на средна степен или домакинска телена бъркалка. След това в тях се слага бакпулвера, така сместа след изпичане става кадифена, разтопеното масло и шоколад. Бърка се до гладка смес. Накрая се слага и бялото брашно, пресято с какаото, да нямат бучки. Получава се тъмна шоколадова смес.
Сега трябва да прецедим черешите, а коняка да добавим към сместа за сладкиша. Разбърква се финално. Носи се невероятен шоколадово конячен аромат!
Намазваме формичка с размери 15/28 см или друга с подходящ размер с мекото масло.
Изсипваме сместа и върху нея слагаме натрошени половината бисквити. Върху тях се поставят черешите и върху тях останалите натрошени бисквити.
Печем на предварително загрята на 160 градуса с вентилатор или 170 без фурна до готовност или суха клечка.
Готовият сладкиш, повярвайте, има такъв изкушаващ аромат на шоколад... И лека нотка на алкохол. Оставяме го да се охлади, но преди това го поръсваме с малко кокосови стърготини и натурално какао, за още по-изкушаващ аромат!
Нарязваме шоколадовия сладкиш охладен.
Идеален десерт или към кафето.