Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов сладкиш»Шоколадов сладкиш с коняк и череши

Шоколадов сладкиш с коняк и череши

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Шоколадов сладкиш с коняк и череши
Снимка: Людмила
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Сладкиш с коняк и череши, с изкушаващ аромат на шоколад и лека нотка на алкохол"

Необходими Продукти

  • коняк - 50 мл
  • череши - 1 чаша, замразени
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • черен шоколад - 50 г
  • черно какао - 30 г + 1 с.л за поръска
  • бакпулвер - 10 г
  • масло - 1/2 чаша разтопено + 1 с.л за мазане на тавата
  • брашно бяло - 2 ч.ч.
  • маслени бисквити - 6 бр.
  • кокосови стърготини - 1 с.л за поръсване
  • какао - 1 с.л за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка от рецепта е да извадим замразените череши от фризера половин час преди ползване, да се отпуснат. След това ги заливаме с коняка, моят е български, Слънчев бряг, но може с всякакъв. Оставяме ги така докато подготвим сместа за сладкиша. Ето как!

Яйцата със захарта се разбиват хубаво, може да използвате миксер на средна степен или домакинска телена бъркалка. След това в тях се слага бакпулвера, така сместа след изпичане става кадифена, разтопеното масло и шоколад. Бърка се до гладка смес. Накрая се слага и бялото брашно, пресято с какаото, да нямат бучки. Получава се тъмна шоколадова смес.

Сега трябва да прецедим черешите, а коняка да добавим към сместа за сладкиша. Разбърква се финално. Носи се невероятен шоколадово конячен аромат!

Намазваме формичка с размери 15/28 см или друга с подходящ размер с мекото масло.

Изсипваме сместа и върху нея слагаме натрошени половината бисквити. Върху тях се поставят черешите и върху тях останалите натрошени бисквити.

Печем на предварително загрята на 160 градуса с вентилатор или 170 без фурна до готовност или суха клечка.

Готовият сладкиш, повярвайте, има такъв изкушаващ аромат на шоколад... И лека нотка на алкохол. Оставяме го да се охлади, но преди това го поръсваме с малко кокосови стърготини и натурално какао, за още по-изкушаващ аромат!

Нарязваме шоколадовия сладкиш охладен.

Идеален десерт или към кафето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: