Начин на приготвяне
Маслото се изкарва от хладилника, за да омекне.
Тиквата се обелва и нарязва. Слага се в малка тенджера и се залива с вода. Вари се до омекване. Отцежда се и се охлажда. Слага се в блендер. Чукват се яйцата. Добавят се захарта и маслото. Блендира се до гладка смес.
Сместа се прехвърля в купата на миксера. Към нея постепенно се добавя пресятото брашно. Разбива се. Добавя се бакпулвера. Добавят се и натрошените орехи. Разбива се кексовото тесто.
Подготвя се намаслена керамична тавичка за пай. Сместа се изсипва. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби.
Кексът с варена тиква е готов.
Заповядайте на чаша ароматно кафе и вкусен кекс!