Варена тиква с петмез

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Варена тиква с петмез
Снимка: Н.Акифова
1 / 3
09/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Мама винаги поднася варена тиква с петмез на трапезата по време на празници, че и след това"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр.
  • петмез - 5 с.л.
  • захар - 5 с.л.
  • вода - 2 в.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моята тиква е полуварена, полуизпечена за по хубав вкус.

Измиваме добре тиквата, после режем на две и отстраняваме вътрешностите, не изхвърляйте семките, изпечете ги много са полезни.

След като сме изчистили добре, белим кората на тиквата и с помощта на специален назъбен нож режем тиквата на малки парчета и редим в тенджера, която може да използвате за фурна или йенска тенджера, както направих аз.

Взимаме една купа, вътре слагаме две чаши вода, петмез и захар и бъркаме, така че да се разтвори петмезът (аз използвах от сливи, но вие може да използвате какъвто искате) и захарта и след това сипваме сместа върху парченцата тиква.

Варим тиквата за около половин час, после слагаме тенджерата във фурната да хване коричка отгоре - така става по хубаво, карамелизира се сокът вътре и пак за половин час оставяме във фурната за 180 градуса и сервираме студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
тиквата е най-есенният плод. Всякак е хубава
12.11.2019 23:20
1