Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Каша от спанак и киселец

Каша от спанак и киселец

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Каша от спанак и киселец
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
09/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Запазете си рецептата за тази каша от спанак и киселец - уникално вкусна"

Необходими Продукти

  • спанак - 200 г
  • киселец - 100 г
  • пресен лук - 1 и 1/2 връзки
  • чесън - 5 скилидки
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • вода - около 500 мл.
  • кисело мляко - 250 г
  • яйце - 1 бр. голямо или 2 малки
  • брашно - 3 с.л. със заоблен връх
  • зехтин - 30 мл
  • краве масло - 2 с.л. меко (може и малко повече)
  • черен пипер
  • сол
  • сушени зеленчуци - 1 ч.л. с връх
  • Заливка
  • краве масло - около 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • Още
  • яйца - 4 или 6 бр. (според порциите)
  • сол - 4 щипки
  • олио - 1 с.л. или зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете спанака, киселеца, лука и чесъна. Накълцайте всичко на ситно.

Загрейте масло и зехтин на слаб до умерен огън. Запържете за кратко чесъна, колкото да пусне аромата си и, преди да хване загар, сипете спанака и киселеца с щипка-две сол. Бъркайте, докато омекнат, после сложете и наситнения пресен лук.

След като всичко е добре омекнало, сипете виното и бъркайте минута-две, да се изпари течността.

Прибавете малко масълце, ако е нужно, после сложете брашното и пак бъркайте, докато леко се запържи. Това трябва да става на умерен огън, за да не загарят зеленчуците и брашното.

Налейте водата с разтворени в нея сушени зеленчуци на прах. Разбивайте с телена бъркалка, за да предотвратите образуването на бучки. Може впоследствие да се добавя и още течност, за да се регулира гъстотата според вкуса ви.

Когато пролетната каша се сгъсти, добавете разбитото яйце с киселото мляко и пак бъркайте, като при нужда разреждате.

Водата може да се замени с повечко прясно мляко, като тогава може да отпаднат киселото мляко и яйцето. Вкусът на кашичката обаче ще е различен, някак не толкова изразен, подобен на Бешамел.

Аз си я правя с всичко, макар и от яйцето с кисело мляко много лекичко да се пресича, но не се забелязва и става много по-вкусно.

Гответе на слаб огън до желаната гъстота и подправете с още сол и черен пипер на вкус.

Направете поширани яйца според броя на порциите, които ще сервирате.

Отделно си запържете малко масло с олио, дръпнете от огъня и тогава сипете червен пипер и щипка сол. Разбъркайте.

Сервирайте спаначената каша, като във всяка порция поставите по едно- две яйца и залеете със заливката от масло и червен пипер.

Добър апетит с моята каша от спанак и киселец!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Чудесна рецепта с любимите зеленийки!
09.02.2024 16:46
1