Начин на приготвяне
Старателно измиваме прясно набраните от градината листенца – спанак, киселец, левурда и магданоз. Нарязваме ги на ситно и ги сипваме в малката кана на нутри булет (или мощен).
Към тях добавяме и другите съставки – суров сусамов тахан, слънчогледови семки, натрошени орехови ядки и подправки на вкус: хималайска фина сол, кимион на прах, черен млян пипер, прясно изцеден лимонов сок, кафява кристална захар и шарлан.
Разбъркваме с лъжица и наливаме малко водичка – около половината от нивото на продуктите в каничката. Смиламе фино.
Добавяме още вода до получаване на желаната гъстота на соса и отново смиламе, за да се хомогенизира. Сосът за зеленчуци е готов.
Чудесен зелен сос Тахини със спанак, киселец и левурда, подходяща добавка към най-различни ястия (например вегетариански кюфтенца, фалафел сандвич и др.), както и като плътен дресинг за салата.
Чудно Вкусно!